Els Rentadors de Montbriˇ del Camp. Patrimoni i espai de mem˛ria femenina i colĚlectiva

Els Rentadors de Montbrió del Camp. Patrimoni i espai de memòria femenina i col·lectiva

Autora: Carme Puyol Torres
Edita: Ajuntament de Montbrió del Camp
Any edició: 2022

Aquesta edició va sorgir en paral·lel a la voluntat de l’Ajuntament de rehabilitar l’espai dels rentadors de Sant Antoni. L’objectiu ha estat recuperar la història i la memòria dels rentadors de la vila, un treball que complementa i enriqueix la recuperació de l’espai. Des de l’Arxiu Municipal es va endegar la cerca documental i fotogràfica, i també la recollida de testimonis orals amb entrevistes a dones de la vila que hi van rentar. Elles han aportat un ric ventall d’informacions sobre la tasca que s’hi feia, l’organització de l’espai…, ens han donat a conèixer procediments, estris i productes que utilitzaven i també s’han recollit mots i dites vinculats al treball als Rentadors. Així mateix, interessava saber quina mena de socialització es generava en aquell espai de relacions i experiències femenines.

La documentació escrita ens ha donat informació valuosa i les dones entrevistades han proporcionat una “matèria primera” de gran qualitat humana. Amb aquestes dues fonts s’ha teixit la memòria dels Rentadors de Montbrió del Camp i s’han salvat de l’oblit retalls de la micro-història en clau femenina que han pres forma de llibre, un publicació que vol ser un homenatge a diverses generacions de dones montbrionenques que hi treballaren hores i hores.

Totes les arquitectures construïdes en temps passats són habitades per milers d’experiències humanes. Mentre hi ha la voluntat de conservar-ne la integritat física, mentre algú recordi vivències que hi van tenir lloc i que ens parlen d’una forma de vida, els espais mantenen bona part de la vida que els dóna sentit i esdevenen part de la memòria col·lectiva.

Preu: 10€

Punt de venda: Biblioteca Dr. Marc Ribas i Massó, Casa de la Vila i l'Estanc

 

ę Ajuntament de Montbriˇ del Camp
Plaša de la Vila, 1 - 43340 Montbriˇ del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat