Personatges il·lustres

Detall nínxol cementiri municipal

MATIES CARCELLER I CATALAN

La Fatarella, 1844 - Montbrió del Camp, 1915.

Primer mestre de la Vila amb plaça pròpia. Exercí durant 45 anys (1870-1915) en l’ensenyament primari de minyons. Per la seva vocació i competència educativa, fou proposat l’any 1886 per al títol de Cavaller del Reial Ordre d’Isabel la Catòlica, distinció que li fou concedida el 30 de juny de 1893. La Vila li té dedicada una plaça des de 1917. El 1921 els seus exalumnes, com a mostra de respecte i agraïment, varen encarregar el mausoleu on descansa.

[Mausoleu central esquerre]

JULIO HAEFFNER SCHMIT

Estrasburg (França), 1852 - Montbrió del Camp, 1941.

Establert a la Vila a principis del segle XX, treballà de rellotger, de pintor - restaurador. Obra seva és la pintura i decoració del Cotxe fúnebre de la Vila. També exercí de professor de francès i va muntar un estudi de fotografia. Ell va donar a conèixer als montbrionencs les primeres imatges fixes. La seva obra fotogràfica és d’excel.lent qualitat i de gran vàlua documental i patrimonial. Fou mostrada en l’exposició “Julio Haeffner. Objectiu: Mirar Montbrió” organitzada per la Casa de Cultura l’any 1998.

[Nínxol desconegut]

MARC RIBAS I MASSÓ

Castellvell del Camp, 1863 - Montbrió del Camp, 1933.

Metge titular de la Vila; hi va exercír la Medicina durant 45 anys (1888-1933) amb gran abnegació i esperit de servei. El seu arrelament i estima per la Vila el portà a fer recerca i escriure la Història de Montbrió del Camp, publicada en dos volums. El carrer Marc Ribas Massó honora el personatge. El reconeixement de la Vila es va fer manifest en l’homenatge que va rebre quan es va donar el seu nom a la Biblioteca Municipal l’any 2017.

[Nínxol 160]

RAMON PUIG I BORRELL

1868 - Montbrió del Camp, 1937.

Músic i compositor, obtingué la plaça en propietat d’organista de l’església parroquial de Montbrió amb 21 anys i exercí el càrrec durant 46 anys. La seva formació intel.lectual i musical la va rebre al seminari, per bé que no feu els vots religiosos. Es casà i la música fou el centre de la seva vida. Una vocació que transmeté als seus alumnes, al cor de joves de la parròquia i al seu propi fill Josep. Posà música a l’obra L’Estel de Natzaret, els pastorets escrits per Ramon Pàmies.

[Nínxol 194]

FRANCESCA ROVIRA I GALLISSÀ

1870 - Montbrió del Camp, 1949.

Dona de gran generositat, amb el desig que els infants de la Vila poguessin tenir formació religiosa, adquirí la casa de Cal Blay i en feu cessió a les germanes Carmelites de la Caritat l’any 1940 per tal que continuessin la seva tasca educativa. Una nova acció altruista vers la comunitat fou la donació de la imatge de Sant Pere Apòstol de l’altar major de la Parròquia de la Vila.

[Nínxol 21]

Plànol cementiri municipal

JOSEP GENER I ROCA

Cassà de la Selva, 1908 - Montbrió del Camp, 1996.

Metge titular de la Vila. Treballà en l’ofici durant 45 anys (1933 - 1978). Els seus pacients el recorden com un home lliurat al servei sanitari de la comunitat montbrionenca amb dedicació generosa i amb vocació científica i
humanitària. Com a mostra de perenne estima, record i reconeixement a la seva tasca, un carrer de la Vila porta el seu nom.

[Illa A nínxol 53]

JOSEP PIQUÉ ISERTE

1913 – Montbrió del Camp, 2012.

Arquitecte, escultor, pintor i dissenyador. Va residir entre Barcelona i Reus, per bé que sempre va mantenir el contacte amb la Vila on tenia la seva casa familiar i l’estudi de treball artístic al carrer del Rec. La seva obra
es troba en espais públics i també en múltiples museus, institucions i col.leccions privades. Va fer donació de l’edifici de la Llar dels Jubilats a l’Ajuntament de Montbrió, i cedí diverses peces i el seu piano a la Casa
de Cultura. L’espai de l’ossera comuna del Cementiri fou dissenyada, creada i donada per l’artista.

[Nínxol 171]

AMADEU FRANCESCH VIDAL

1955 - Montbrió del Camp, 2016.

Doctor en Biologia i genetista avícola, anomenat “El geni de l’aviram català” per la seva important i reconeguda tasca en la recuperació de les races autòctones de galls i gallines del país. Les seves recerques foren un factor clau que van vigoritzar el sector de l’aviram autòcton. Fou cap de la Unitat de Genètica de l’IRTA, escrigué diverses obres i les seves investigacions genètiques van tenir gran difusió arreu de Catalunya, d’Espanya i d’Europa. Morí de forma prematura. La vila li reté un sentit homenatge i el nomenà Fill Il.lustre de Montbrió del Camp en sessió del Ple de 3 de juliol del 2017.

[Illa C nínxol 15]

COMUNITAT DE MONGES CARMELITES DE LA CARITAT

1861 - 2009

La comunitat de germanes arribà a Montbrió l’any 1861 i obrí un centre educatiu de nenes i noies a la Casa Blay, donada en testament per Magdalena Blay amb aquesta finalitat. La tasca educadora es perllongà fins al 1975, per bé que tingué continuïtat com a Escola Preescolar i Llar d’Infants fins al 2005. La comunitat s’ arrelà a la Vila i sempre estigué oberta a la col.lectivitat amb activitats que traspuaven una ferma voluntat de servei. L’any 2006, l’Ajuntament posà el nom de la fundadora, santa Joaquima de Vedruna, a un carrer de la vila. La comunitat va marxar el 2009. Aquí hi descansen 24 religioses.

[Nínxol 24]

Detall nínxol cementiri municipal


Whatsapp Fitxa patrimoni (Pdf, 5,15 Mb)

© Ajuntament de Montbrió del Camp
Plaça de la Vila, 1 - 43340 Montbrió del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat